cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

táblázatkezelés paradicsompalántáknak | I/II.

2016. január 06. - gordiuszblog

 

A „Paradicsom Paradicsom | P2 Kertészet” munkatársaként egy új paradicsommegrendelő technológiát próbál ki cégünk. Dübörög a paradicsomüzlet, a jól menő paradicsomipart idén, a bő termés miatt alacsony árakkal tudjuk kiszolgálni, így fel kellett gyorsítani a megrendeléseket. Az új technológia jó befektetés, érdemes megtanulni, már csak a szépen cseperedő paradicsompalánták miatt is - jövőre hasonló termés várható.

 

A napi munka abból áll, hogy az internetes online megrendelőn beérkező paradicsomrendeléseket egyeztetjük a raktárral és a teherautó vezetőjével, aki a házhozszállítást intézi.

A megrendelések a számítógépünkre érkeznek, egy megosztott táblázatban dolgozunk, melyet egy linkre kattintva internetböngészőnkből érünk el:

 

 

pp_1.png

 

tologatás

 

 

Az egymás mellett lévő oszlopok, betűjelek alapján különböztethetőek meg: A | B | C | D

Az egymás alatt lévő sorok, számok alapján különböztethetőek meg:

 

1

2

3

4

 

Lakjuk be új munkafelületünket, szabjuk személyre az online táblázatot!

 

korseta.png


Probléma: a B-oszlop, 1. sora nem olvasható, csak úgy, mint az F oszlop egyik szövege, a 3. sorban. [Sakk!]

 

csucsra.png

 

Megoldás: a B és a C oszlop fejléce közötti elválasztóvonal megfogása [bal egérgomb nyomvatartása] és elhúzása:

 

 

pp_2.png

 

 

Eredmény: „Milyen paradicsomot rendel?”

 

 

 

betűtípus, betűméret

 

korseta.png


Probléma: cégünknél valamilyen furcsa oknál fogva kötelező a kék, zsebes kertésznadrág viselete és az un. 10-es méretű Verdana betűtípus használata a dokumentumokban..

 

k_vakond_munkanelkuli_kukucskalo.png

 

 

táblázatkezelés alapjai

 


hétköznapok
szoftver, program
milyen programot használjunk
segítség
alapfogalmak

táblázatkezelés gyakorlati példa alapján

- tologatás
- betűtípus, betűméret
- betűk színe, cellák színe
- középre igazítás
- hálóvetés
- összeszámolás
- másolás, beillesztés
- sorrend
- szűrés

 

 

A bejegyzés kísérletet tesz arra, hogy a táblázatkezelést, mint számítógépen végzett, túlnyomórészt irodai munka során előforduló tevékenységet bemutassa, illetve a hétköznapi élettel kapcsolatos hasznos funkcióival megismertessen, egy gyakorlati példán keresztül [onlálynos munkakör a Paradicsom Paradicsom | P2 Kertészetben].

 

 

két furcsa kérdés, egy ide vonatkozó válasz:

- „hogyan kell kékkel írni?”

- „ügye nem jön ki az összes négyzet, ha kinyomtatom a táblázatot?

Utóbbi kérdés vonatkozik a témára: nem, a táblázat nyomtatása esetén csak a felhasznált munkaterület kerül kinyomtatásra.

 

 

hétköznapok

 

 

..gázszámla összege, gázfogyasztás mértéke, amőba, áram, internetes adatforgalom, a kisgyerek növekedése, karácsonyi ajándékok, címlista, online megrendelés, adatbázis, reaktorturbina-programozás, scrabble házilag..

Pár lehetőség arra, hogy a táblázatkezelés logikája mely területeken lehet segítségünkre a mindennapi élet és munka során.


szoftver, program, ablak a világra, amiben sok kis ablak van


Vállalati környezetben, mely a munkahelyi elvárásokat erősen befolyásolni tudja, a legelterjedtebb táblázatkezelő alkalmazás a Microsoft Office elnevezésű programcsomag „Excel” nevű szoftvere.

A Microsoft Excel-t általában úgy lehet elindítani, hogy keresünk egy zöld színű, négyzet alakú ikont valahol a monitoron, amin egy X szerepel és kétszer rákattintunk:

 

ikon.png

 

 

Alternatív út, a program elindításához Windows esetében a bal alsó Start feliratú gomb hatására felugró menüben, a „Minden program” mappában lévő „Microsoft Office” almappa tartalmában keresni. Ha nincs Start menü, váltsunk Linuxra.


milyen programot használjunk táblázatkezelésre, ha nincs otthon hasonló?


Az alaplogika: az oszlopokba és sorokba rendezett funkció eléréséhez egy füzet és egy ceruza is elegendő; azonban, a digitális írástudás: a velejáró megőrzés, megosztás, megváltoztatás lehetőségének triumvirátusa számítógépes program segítségével kivitelezhető.

ooffice.png

 

http://openoffice.hu

 

loffice.png

 

http://libreoffice.hu

 

 

Fenti két alternatív irodai programcsomag telepíthető és telepítést nem igénylő, könnyedén hordozható kivitelű szoftvereket tartalmaz, köztük a táblázatkezelő alkalmazást.

 

roll.png

 

https://www.rollapp.com/apps

 

Az internetböngészőből is elérhető mindkét programcsalád egy regisztrációt követően.

 

zoho.png

&

drive.png

 

https://sheet.zoho.com/scratch és https://www.google.com/intl/hu/drive

 

A Zoho és a Google internetböngészőből futtatható csoportmunka támogató megoldása azokra az egyszerű és alapvető táblázatkezelési funkciókra koncentrál, melyeket a statisztikák szerint alapvetőnek nevezhetünk, a legtöbbet használt funkciók ezek, melyek bemutatására a bejegyzés vállalkozna.

 

 

segítség


Ha elakadnánk a programban, ne gondoljuk elsőre, hogy rossz vagy az igényelt funkciót nem tudja - keressünk megoldást a problémánkra, hiszen például a Microsof Office-t 1992 óta fejlesztik és nagyon sok ember használja táblázatkezeléstől elkezdve szövegszerkesztésre, bemutatókészítésre, egyebekre.

 

mic_ofic.png

 

A Microsoft angol nyelvű oldalán az Excel nevű táblázatkezelő programhoz is elérhetőek oktatóanyagok, segédletek és videók is: https://support.office.com „Office training, videos, and tutorials” néven a legújabb termékek és a korábbi verziók felhasználótámogatása folyamatos.

Azonban a „közös internet” „közös problémákat” rejt, melyeket nem csak a profitorientált cégek igyekeznek megoldásokkal lefedni, hanem a közösségek, valamint a jószándékú és/vagy profitorientált szakértők is. Sok helyen találkozhatunk tudásbázisokkal, fórumokkal, magyar nyelvű lépésről-lépésre leírásokkal, ha valamelyik keresőoldalon, a magunk módján megfogalmazzuk a problémánkat, például a táblázatkezelés terén.

 

http://bfy.tw/1nh6

 

nagykan.png

 

A Microsoft Excel saját Súgó szolgáltatása a jobb oldalon felül, egy kis kérdőjelre kattintva hívható elő.

 

sugo.png

 

 

alapfogalmak, táblázatkezelés


A táblázatkezelés területén, egy tavalyi, tengerentúli felmérés szerint, melyben 150.000 irodistát kérdeztek meg felhasználói szokásaikról, a megkérdezettek körülbelül háromnegyede arról nyilatkozott, hogy az Excel-t [táblázatkezelő szoftver], csupán alapműveletekre használja, illetve megtekinti más, haladó felhasználók munkáját.


Az alaptudás megszerzésének forrásai nem a felesleges és drága szoftverek hanem az ingyenes, online felületek, ahol letisztultan, a legegyszerűbb módon kerülnek bemutatásra a leggyakoribb funkciók.

Ezt a célkitűzést, a korábban említett Zoho vagy Google Drive internetböngészőből elérhető táblázatkezelő bemutatása szolgálja ki leginkább, melyek kezelése megegyezik a szoftveres környezetével.

 

zoho_fej.png

 

 

a Zoho funkciókínálata az online térben

 

 

drive_fej.png

 

valamint a Drive elnevezésű webes szolgáltatás esetében

 

 

könnyen észrevehető, hogy a téglalaprácsos felület oszlopokra és sorokra oszlik fel, melyek metszéspontjaiban cellák találhatóak:

 

 

cella_oszlop_sor.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr358245626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása