cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

ki lakik odalent, kit rejt a víz?

2016. október 04. - gordiuszblog

adserver_412.png

A képernyőkép jobb felső részén a 412-es szám szerepel egy piros pajzsmotívumon.
A pajzs egy reklámblokkoló, a 412 pedig a blokkolt objektumok száma.

A blokkolás úgy működik, hogy esetünkben 412-féle kéretlen tartalmat szeretne betölteni az oldal különböző szerverekről, holott mi csak egyről szeretnénk - arról, amit megnyitottunk.

Általában nulla és harminc között mozognak ezek a próbálkozások a nagyobb forgalmú híroldalakon [444, index, origo], de például a lyutyubon pár videó megtekintése után könnyen feltornászható mindez több száz blokkolásig is.

Blokkolással leginkább az adatgyűjtést nehezítenénk meg és a reklámszerverek [kiszolgáló] forgalmát igyekezhetünk kizárni a számítógépünkről, mintegy feketelistaként - ilyenkor ártatlan technikai-,kozmetikai szűrők is áldozatul eshetnek.

néhány gyakran feltűnő, hirdetéskiszolgálással megvádolható host példaként:

ad.econet.hu
ad.hirekmedia.hu
adblockplus.org - megelőlegezett bizalom: az AdBlockPlus korábban mint reklámblokkoló tevékenykedett, de átállt a másik oldalra és hirdetési platformot indít
adbox.hu
adchange.hu
adclick.com
adfox.ru
adnow.com
adocean.com
adriver.ru
adserver.blog.hu
adserversolutions.com
adverticum.net
affiliate.hu
atlassolutions.com
audit.median.hu
bbelements.com
click.com
contentabc.com
doubleclick.net
engadget.com
etargetnet.com
fruitflan.com
gemius.pl
googleadservices.com
googlesyndication.com
googletagmanager.com
googletagservices.com - a technokrácia alsó középosztálya az esélytelenek nyugalmával indul harcba
gpr.hu
indexvas.hu
keymedia.hu
klikstat.hu
mindenkerdes.com
netadclick.com
openx.com
origos.hu
pagefair.com
pagefair.net
payclick.com
s.youtube.com - reménytelennek tűnő küzdelem: egy karakteren múlik, hogy mit tudunk szűrni és mit nem
smartadserver.com
statsector.hu
tribalfusion.com
worldgravity.com
ytimg.com..

A zavaró hirdetések jöhetnek teljesen egyedi címről. Ez onnan derülhet ki, ha fölé visszük a kurzorunkat vagy jobb klikkel megnézzük hol van a cél, az un. landing page, hová vinne, ha rákattintanánk. Gyanús, hogy ez is egy honlap lesz, ami egyedileg szűrhető, kizárható a forgalmunkból, számítógépünkről.

hosts

Van egy fájl Androidon, Linuxon és Windowson is, a neve az, hogy: hosts. Ez a fájl arra alkalmas, hogy mintegy feketelistaként felsoroljuk benne azokat a weboldalakat, melyek tartalmát nem szeretnénk beengedni a számítógépünkre. Hasonló szellemben működik például egy zord cég fehérlistás tűzfala is.
A hosts fájlban felsorolhatunk pornót, konkurenciát, politikai szűrést és adserver-eket is.. Az OpenDNS esetében szintén azonos elv érvényesül.

Linuxon például az /etc/hosts elérési útvonalon találjuk meg a varázslatos hosts fájlt. Szerkeszthetőségéhez, asztali környezettől és fájlkezelőtől függően ki kell adnunk az alábbi parancsot.

sudo thunar

Ez egy gonosz, kamikaze linux parancs, nagyon óvatosnak kell lennünk, hozzáértő ilyet nem csinál, csak a lusták!

Ha a fenti útvonalon megkeressük és megnyitjuk a root-módban szerkeszthetővé és menthetővé váló hosts fájlt, a blokkolni kívánt oldalakat csak fel kell sorolnunk benne [127.0.0.1 x].

localhost.gif


de a megoldás nem feltétlenül ez

Ha például a Facebook nevű közösségimédia oldalt szeretnénk kizárni az életünkből, akkor több ezer szerver ilyen-olyan címét kellene felsorolnunk a lokális hosts fájlban és ezeket folyamatosan frissíteni. Élő ember nem tud lépést tartani a reklámkiszolgálók ThePirateBay-szerű, domain-ről domain-re történő menekülésével, technológiai fejlesztéseivel, aldomain-generálásával, IP-tartomány váltásával, beágyázással, randomizálással..

Természetesen vannak olyan kezdeményezések, amik folyamatosan igyekeznek frissíteni a blokkolni szándékozott objektumok és reklámkiszolgálók listáját:

Ami nem kis munka és maximális respektet érdemel, de hasonló módszereket alkalmaz a poszt elején említett „piros pajzsmotívum”: a Chromium és Firefox internetböngészőkhöz elérhető uBlock Origin nevű beépülő is.
Persze előfordulhat olyan új reklámpiaci szereplő, online-szórólapos propagandista titán egy elmaradott országban, amelyik nem kerül fel 48 óra alatt a nemzetközi feketelistákra, ami alapján majd blokkolni kezdi a uBlock Origin, de ez csak idő kérdése és ennyi esélyt talán mindenki megérdemel, hogy kiderüljön - csillogó pop-up-okkal szeretne operálni, malicious frémmel, teljes képernyős kilőhetetlen videókkal, támogatói tartalomba épített natív hirdetéssel vagy művészi igényességgel egyedi dizálynhoz illesztett un. elfogadható reklámokkal..

A hirdetéskiszolgálók blokkolása egy ahhoz hasonló tudatos fogyasztói magatartás, mintha internethasználat során kikötnénk a bejárati ajtó csengőjét és leszerelnénk a postaládát. Hogy ezt követően postafiókbérléssel őrizzük meg a zavartalanságunkat és akár az inkognitónkat - nem mellesleg a környezetszennyezés ellen is felvesszük a harcot, csak ebben az esetben nem a papírhulladékkal kapcsolatosan, hanem kulturális értelemben.

Tovább erősítheti a többféle objektum kizárására, lefutásának megnehezítésére tett kísérlet hasznosságába vetett hitünket, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem csak gyermekien egyszerű, harsány, az ijesztgetés módszertanát alkalmazó pavlovi ingereket szán nekünk a reklámszakma, hanem statisztikus adatgyűjtést és mások mellett adatkezelésnek beillő technológiai targetálást is.. De akár támadó szkript vagy kattintáseltérítés is következhet az azonos forrásokból érkező, harmadik féltől származó, ki tudja mit dob a gép típusú tömeges szennyezés alkalmával.

Alkohollobbi vs. marihuána legalizálás, benzin vagy megújuló erőforrás..?
A hirdetéskiszolgálók vagy a mikrotranzakciós donáció lehet a tartalomfejlesztés jövője?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9011762789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása